tisdag 7 maj 2013

MM-sallad med kyckling, bacon, ägg, ost, avokado, tomater, risoni och gräslök - puh, det räcker så va?


MM som i Matig och Mättande. Det är precis vad den här salladen handlar om med massor av protein, lite kolhydrater i form av risoni och pikant smak av mycket gräslök. Vi äter den utan dressing. Låter bacon smaka bacon, ost smaka ost, avokado smaka avokado, ja - du fattar. Dressing kan vara gott ibland men jag väljer oftast bort det. Jag föredrar att känna smakerna som de är och vill inte att allt ska smaka "likadant" av en dressing. Men smaken är ju som bekant väldigt delad så om du vill ha dressing så ska du ha det!

Att det är bra mat att lägga i matlådan är ett plus. Även att maten inte behöver värmas när temperaturen närmar sig tjugo grader vid lunchdags är ett plus. Plus att det är gott och lätt att göra salladen. En massa plus alltså. Så varför inte testa? Som vanligt tar du bort och lägger till som du vill. Säkerligen passar gröna ärtor, majs, paprika med mera i salladen. Men då kanske något ska tas bort. Ibland gäller "mindre är mer" (jag försöker undvika engelska uttryck som invaderar mitt språkbruk, varför säga less is more?).

Det här är ju inte mat som man dukar upp för att äta fint direkt. Hederligt käk man blir mätt av och som både smakar och gör gott. Inga krusiduller. Bara rätt på och bra så.

Ingredienserna nedan räcker till fyra rejäla portioner.
MM-sallad
1 grillad kyckling, urbenat kött i mindre bitar
2 paket bacon (280 g), knaperstekt i bitar
5 hårdkokta ägg, grovt hackade
2 avokado i bitar
200 g ost i tärningar (jag använde port salut)
10-12 körsbärstomater, halverade
1 kruka färsk gräslök, hackad
200 g kokt, avrunnen och avkyld risoni (pastagryn)
Lite olivolja
Salt och svartpeppar

Blanda den avrunna pastan med lite olivolja så att den inte klibbar ihop. Sedan är det bara att blanda ihop rubbet och smaka av med lite salt och (mycket) svartpeppar.


Blanda gärna salladen på ett stort fat - trevligt sätt att servera!


Väldigt matigt och mättande - och gott. Alltså MMG-sallad!

För övrigt så verkar det som att man bör passa på att njuta av solen. Taskigt väder på gång sägs det men å andra sidan så avgör väl inte vädret hur du upplever dina dagar? Visst, det är klart att det är trevligt med solsken och värme, men tänk så här. Nog kan du le och skratta åt regn och rusk om du den dagen har fått beröm för något, har lyckats riktigt bra med något, har gjort något bra för någon annan eller har något trevligt att se fram emot på kvällen eller dagen efter. En del av lyckan är att ha något att se fram emot. Alltså kan man väl i så fall se fram emot att det blir sol igen efter regn :-)


34 kommentarer:

  1. 21 grader ute här i Växjö idag, woho! Önskar jag kunde ut och bara njuta, men det dröjer i alla fall en timme till - sen ska det firars 79-åring ikväll. Säkert regn imorgon och på torsdag bara för det ;)

    Finfin sallad du bjuder på! Den borde bli perfekt i en matlåda. Mättande och matig indeed!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt men lite ovant med sommarvärme så här plötsligt - svårt med kläderna! Fast jag klagar inte :-)

      Hoppas kalaset blev fint!

      Perfekt till matlådan - bara att sleva i sig :-)

      Radera
  2. Nej, det känns inte som en dressingkrävande sallad, alla de goda smakerna samsas väl tillräckligt bra i munnen!
    Vädret ja, det blir som det blir oavsett vad vi tycker och gör, bara att gilla läget och göra det bästa av det. Äta gott är väl en så god sysselsättning som någon:)

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går så bra utan dressing!

      Gilla läget är det som gäller, och det blir nog inte så pjåkigt ändå. Kan vara skönt med ett rejält oväder också, åska talas det om. Det är lite häftigt, tycker jag - speciellt på landet. Under tiden kan vi ju äta som sagt :-)

      Kramar!

      Radera
  3. kajomida07 maj, 2013

    Ibland blir man verkligen glad själv när man gör någon annan något gott, även om det bara gäller att släppa ut någon i en korsning eller låta någon gå före i kassan... jag ser det som "dagens goda gärning" och blir självklart lika glad när jag bemöts på samma sätt :-)

    Salladen låter jättegod och jag blir så irriterade på att jag inte har hittat risoni här ner :-(

    Tror jag redan tipsat om att det är jättegott att lägga skivor av ost mellan skinkskivor (eller tvärtom...) i ett par lager som man sedan trycker eller kavlar ihop ich sedan skär i tärningar. Måste väl fungera att kavla in smulad knaprig bacon också... blir lite mer "tuggmotstånd" och ser iallafall med skinka och ost särskilt gott ut ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, och inte behövs det så mycket heller för att göra en "god gärning".

      Du letar väl på pastahyllan efter risoni, och inte vid rishyllan? Det är ändå ganska vanligt så det borde finnas tycker man. Barilla är ett av märkena som har pastan. Lycka till i jakten :-)

      Ost, skinka, bacon - ja jisses vad gott!

      Radera
  4. Låter smaskens, jag har faktiskt inte testat risoni än måste göra det;)
    Ha en fantastisk kväll!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risoni är riktigt trevligt och passar kanon just i sallader för att ge lite matighet.

      Tack detsamma!

      Radera
  5. Tredje ggn jag kommenterar... grrr.

    Sallad är riktigt gott i värmen som nu har kommit, hurra!

    Engelskt språkbruk används mycket av mig då jag är uppväxt med det plus två indiska språk... mer vanlig än ovanligt med engelska hemma hos oss :) Önskar dig en kanonfin helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns verkligen att det är sallad som lockar när det blir sommarväder - underbart!

      Inget fel på engelska i sig, det finns ju överallt runt omkring oss så engelska fraser och ord poppar upp hela tiden. Jag som språkmänniska tycker bara att det är lite synd ibland att svenska ord som funkar lika bra ska behöva stryka på foten för käcka uttryck på engelska. Men det är väldigt svårt att låta bli :-)

      Tack detsamma, Amy! Hoppas du får en riktigt härlig långhelg med familjen.

      Kram!

      Radera
    2. Tack fina, långhelgen var kanon. Jag vet att jag inte borde men vi har engelska ord invävda i både Hindi och Gujarati och då blir det svårt att låta bli när man pratar svenska också... du ska se ibland hemma hos oss... 4 språk som florerar med vissa influenser av ett femte: swahili... ojoj! ;)

      Radera
  6. Mmm...den här salladen låter helt i min smak! Mums! :)
    Ha en toppen onsdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla smaker är toppen för sig och tillsammans blir det wow :-)

      Tack detsamma!

      Radera
  7. perfekt sommarmatlådemat :) och sommarmat överhuvudtaget. har också blivit mindre och mindre intresserad av dressing, när jag var yngre öste jag på det för då gillade jag inte särskilt många grönsaker, nu när jag gillar det mesta i grönsaksväg så känns det som du säger bara som att allt smakar samma när man häller på dressing...

    nog för att det är härligt med sol och värme, men jag har upptäckt att jag är väldigt mycket mer effektiv och får mera gjort när det regnar ute. blir som en ödla som bara ligger och latar mig så fort solen tittar fram ;)

    i helgen ska jag bjuda mina föräldrar på din/jonas crambys taco carnita!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ju mer man har i salladen, desto mindre behövs dressing. En vanlig grönsallad däremot kan ju behöva lite hjälp :-)

      Du, då är vi två. Loj och lat blir jag av sol och värme. Får inget vettigt gjort. Men varannan dag då kanske om man fick önska!

      Åh, vilken god middag du ska bjuda på! Helt klart en superfavorit. Snart dags igen, helt klart!

      Ha en fin långhelg!

      Radera
  8. Ser mumsigt ut!! Mmmm.. Helt i min smak till sommar:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott häri och toppenmat på sommaren!

      Radera
  9. Undrade just vad MM stod för, men det fick jag ju svar på direkt! :) Ser jättegott ut!! Risoni använder jag alldleles för lite, får bli ändring. Den är ju så behändig i storlek och blir bra i konsistensen.

    Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visste inte vad jag skulle kalla salladen. Det är ju inte direkt en pastasallad, och inte kycklingsallad heller när det är så mycket annat gott i den. MM fick det bli :-)

      Risoni gillar jag skarpt, i allt möjligt. Bättring där :-)

      Kram!

      Radera
  10. Bästa snabbmaten! Risoni är ett underverk i sallader. Jag gillar vinäger till min sallad, men inte mer än några droppar. Det får inte döda andra smaker! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risoni är som gjort för sallader :-) Kan hålla med dig om att lite syra inte är fel. Några droppar citronsaft funkar också!

      Kram!

      Radera
  11. Åh vad gott med en riktigt god sallad! Jag börjar bli riktigt sugen på det nu när det är så varmt ute. Det får stå på nästa veckas meny! (Då blir det väl kallt och ösregn bara för det, haha)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det här kan man kalla en riktigt god sallad! Perfekt nu. Fast vi säger det inte högt, då kommer väl regn och rusk :-)

      Radera
  12. Hederligt käk, det är min melodi det!! Hoppas du har det bra nu i sommarvärmen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Passar bra i kistan. Det blev kanon på landet, hoppas du har haft det gott!

      Radera
  13. matigt och gott låter det och den här första gräslöken som kommer är för himla god!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir så fin smak av gräslök. Mycket ska det vara här!

      Radera
  14. Dina väder-visdomsord är så sanna, så sanna. Men har man en dålig dag överlag, så hjälper ju bra väder lite iallafall. Men regn och drivis kan ju inte förstöra en bra dag i övrigt heller!

    Salladen - kan du stoppa i min mun med en gång, jag tar hand om den. Avokado och bacon... hallelujah!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så är det ju!

      Salladen är en absolut favorit. Halleluja!

      Radera
  15. Vad gott! Matiga sallader är grejen nu när sommaren plötsligt verkar vara på gång. Blanda vad som finns hemma. En go dressing tackar jag inte nej till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev visst sommar på en vecka?! Underbart, jag klagar inte. Mer sallader kommer det att bli. Kanske någon dressing också :-)

      Radera
  16. Risoni är något jag verkligen tycker om! Jag använder ofta det istället för vanligt risottoris som jag av någon anledning (kan det vara konsistensen...?!) inte är speciellt förtjust i. Kul idé att ha det i sallad, det har jag aldrig provat! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Har aldrig testat det i risotto. Nu är ju jag galen i risotto, "trots" konsistensen som jag kan förstå att man kan ha lite problem med. Men ska definitivt testa risoni.

      Klart du ska ha det i en sallad!

      Kram!

      Radera
  17. Vilken härlig sommarsallad! Den ska jag göra i helgen :)

    SvaraRadera