onsdag 8 januari 2014

Baconlindad köttfärslimpa med ketchupglaze och bästa julklappen


Trots att jag är ett stort fan av köttfärs så gör jag sällan köttfärslimpa av någon konstig anledning. Det är ju både lätt att göra och karaktären på den är lätt att variera med olika smaker. Dags att göra något åt det alltså. Jag hittade den här ljuvliga köttfärslimpan i den fantastiska bloggen Pioneer Woman och gjorde min egen variant. Om du inte har hittat till hennes blogg ännu så rekommenderar jag verkligen ett besök!

I köttfärssmeten hittar vi ost, persilja, mjölkdränkt bröd (!), ägg och kryddor. Sen lindas limpan med bacon (gissa varför jag fastnade för receptet) och som en fantastisk smakavslutning penslas ytan med en glaze på ketchup, senapspulver och råsocker. Låter kanske lite småtokigt men det blir väldigt, väldigt gott.

Köttfärslimpa är väldigt mycket söndagsmiddag för mig, mammas köttfärslimpa. Och eftersom vi får en extra söndag den här helgen, varför inte bjuda på den här godsaken då :-)

Servera köttfärslimpan med det som blir över av glazen och ett gott potatismos.

4 portioner
400 g nöt- eller köttfärs
3 skivor vitt bröd, förslagsvis formfranska
Drygt 1 dl mjölk
1 kruka persilja, hackad
1 dl riven parmesanost eller liknande hårdost (t.ex. Grana Padano)
Salt och svartpeppar
2 ägg, lätt ihopvispade
1 paket bacon (140 g)

Ketchupglaze
1 dl ketchup
3/4 dl råsocker
Drygt 1 tsk senapspulver

Sätt ugnen på ca 180 grader. Lägg brödskivorna på ett fat med lite kant så att de får plats utan att ligga för mycket omlott. Häll mjölken över och låt dra några minuter. Blanda färs, bröd, persilja, ost, ägg, salt och peppar i en skål. Blanda noga, gärna med (rena) händer. Forma färssmeten till en limpa ovanpå ett bakplåtspapper. Täck med baconskivor och peta in ändarna under limpan. Lite meckigt men det går får limpan håller formen väldigt bra.

Blanda ingredienserna till ketchupglazen. Pensla köttfärslimpan med 1/3 av glazen. Lyft över bakplåtspapperet med limpan till en ugnsform. Tillaga i ugnen i ca 45 minuter. Ta sedan ut limpan och pensla med ytterligare 1/3 av glazen. In i ugnen igen i ca 15 minuter. Ta ut limpan, skär i skivor och servera med resten av glazen och potatismos. "Yummy", som Pioneer Woman säger!



Både persilja och parmesan har jag haft i färssmet förut, men inte
mjölkdränkt bröd - och det lär bli fler gånger!


Ketchupglazen ger verkligen jättegod smak till limpan och passar perfekt
att servera med köttfärslimpan till ett potatismos med snäll smak.



Vik in ändarna på baconskivorna under limpan.
När den är tillagad ser den ut som en fläskstek!



Fina skivor av en riktigt fin köttfärslimpa med massor av smak!




Vilken blev årets bästa julklapp då? För min del en helt suverän stekpanna från Hackman. Jag som många andra bloggare får erbjudanden om varuprover, och jag är ganska restriktiv med vad jag tar emot. Jag tar aldrig emot något där det krävs en motprestation, men om någon kravlöst vill ge mig något som jag verkligen tror att jag kan gilla, ja då är inte jag den som är den och tackar nej.

Så var det när Hackman kontaktade mig före jul om en stekpanna som skulle ha bra stekegenskaper och snygg design. Ville jag ha en sådan - ja, tack! Stekpannan är min nya favorit i köket, helt ärligt. Den fungerar jättebra och är verkligen snygg. Jag gillar det långa handtaget också som gör tvåhandsfattning enkel.

Pannan ingår i serien Rotisser och är gjord med NOH-teknik (Non OverHeatable) som innebär att materialet inte kan överhettas och bli förstört vilket jag tyvärr lyckas med lite för ofta med andra pannor på induktionshällen. Ytan i pannan ger fina stekytor och den är lätt att göra ren. Den har faktiskt konkurrerat ut min andra panna som jag var rätt nöjd med, och jag är riktigt sugen på fler kok- och stekkärl à la Rotisser. Det behöver ju inte vara jul för att köpa sig bra grejer till köket :-)




Ha en skön och god Trettondag - kanske med köttfärslimpa på bordet!


18 kommentarer:

  1. Vilka bra tips, både limpan och bloggen, alltid lika kul med nya smaker att smaka och matlagare att besöka! Ketchupen på känns lite skumt, men tillräckligt skumt och spännande för att bli ett måste att provas.

    Undrar just vart vår panna tog vägen, vi valde också att tacka ja av samma anledning som du skriver om, men än har den inte hittat hit hem... Kanske någon annan lycklig som kockar i den just nu:)

    Och en extra ledig dag i morgon, visst är det trevligt - oerhört trevligt! Idag kockar vi till finfint dovhjortskött, senaste grannleveransen kom förra veckan och den landade på 15 kilo kött... Så nu blir det hjort på kors och tvärs...

    Ha det fortsatt bra,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt med tips! Jag lovar, ketchupen ihopblandad med senapspulver och socker, och sedan i ugnen på limpan - det blir supergott!

      Hm, testa att maila igen till Hackmans representant, för pannan är förbaskat bra!

      Hjort tror jag inte att jag har provat faktiskt.... Får kolla in hos er hur ni tillagar det. Och så måste man ju tydligen ha rätt grannar också, grattis :-)

      Jättehärligt med extra lediga dagar!

      Kramar!

      Radera
  2. Härligt! Den har jag också gjort ett tag nu, riktigt smarrig! Jag gör ibland en variant där jag byter ut baconet mot tomat, det är också gott.

    Om du gillar färs måste du testa Pioneer Womans Sailsbury steak, de godaste pannbiffar med löksås du kan tänka dig! Och glöm inte potatismoset och de gröna ärtorna, de behövs för helheten.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du också hittat detta hos pionjärkvinnan! Och jag har sett massor av annat gott där som jag vill prova. Pannbiffarna till exempel har jag också spanat in :-)

      Kram!

      Radera
  3. Mycket gillar jag i matväg, men köttfärslimpa är tyvärr en av de få rätterna jag verkligen har svårt för. Tur det finns så mycket man kan göra, så det gör ju ingenting egentligen. Lät väldigt spännande med ketchupglaze måste jag säga dock. =P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar köttfärslimpa som inte är så tjock och har mycket stekyta, det är ju där det goda sitter :-) Men det är verkligen tur att man kan göra så mycket annat för smaken är ju också som tur är olika. Ketchupglaze blev en positiv överraskning!

      Radera
  4. Svar
    1. Jag var skeptisk men vågade prova ändå och det ångrar jag inte!

      Radera
  5. Läckert. Man vill dra på picknick direkt. Gott nytt! Kram från Götet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt läckert! Tack detsamma - god fortsättning och kram från framsidan :-)

      Radera
  6. Mycket gott ser detta ut och jag blev hungrig på stört. Glazen låter klart spännande också. Kul med lite ny inspiration.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saftig limpa med mycket smak, hur god som helst - och glazen ovanpå gör faktiskt sitt till!

      Kram

      Radera
  7. Köttfärslimpa var det länge sedan vi åt, men det får det bli någon dag. Tack för påminnelsen. Går ju faktiskt göra många varianter.
    Perfekt med en bra stekpanna. Jg vet inte hur mycket pengarjag har lagt på stekpannor och alla ger upp. Jag tror att jag bränner upp dem. Men Jamie Olivers panna som ska gå att flambera i... Jag ska spana efter denna från Hackman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här blev en fin variant måste jag säga, och jag är sugen på att prova fler varianter - väldigt bekväm mat också!

      Jag bränner också sönder stekpannorna... Den här pannan känns gedigen och inte ett dugg "plastig" trots att den förstås har non-stick-beläggning. God jakt!

      Radera
  8. Mumselimums. Sån här mat kan jag verkligen längta efter efter alla helger och sånt. Bara "vanlig" mat, men såklart en lite ovanlig twist från din sida - grymt!
    Alltid kul med trevliga julklappar, och skönt när man väljer själv om man vill ta emot dem och isåfall om man vill nämna det.
    Kram till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen. Det har blivit en hel del husman för min del även om köttbullar, prinskorv, Jansson m.m. också är ganska mycket husman :-)

      När man får något riktigt bra utan några motkrav, då är det lätt att säga något positivt - och här var det verkligen så.

      Kram!

      Radera
  9. Den köttfärslimpan är så himla god! Har dock inte lagat dne på evigheter så tack för påminnelsen :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, så du har också hittat präriekvinnan :-) Hon har så mycket gott att jag knappt kan välja och massor i min smak. Rejäl och "hearty" food! Gör igen - snart!

      Kram!

      Radera