fredag 20 april 2012

Auberginerullar fyllda med köttfärsröra, pesto och mozzarella


Det här är riktigt gott men det tar lite tid. Lite trix och meck är det att fylla och rulla men det är värt mödan och kanske något att ge sig på under helgen om man är ledig och har lite extra tid att lägga i köket. En god köttfärsröra, pesto och mozzarella läggs på skivad aubergine och gratineras med tomater och mozzarella. Det låter väl inte så pjåkigt? Äts som det är med en sallad och/eller ris, pasta eller andra gryn. Om du vill köra vegetariskt, använd soja- eller quornfärs i stället.

4 portioner, ca 12 rullar
2 auberginer
Olivolja
200 g nötfärs
1 gul lök
1 dl tomatpuré
1 burk krossade tomater (400-500 g)
Salt, svartpeppar och chili flakes
1 liten burk pesto, ca 1 dl (traditionella med basilika och pinjenötter)
2 bollar mozzarella
3 tomater
Torkad basilika

Skiva auberginerna på längden, använd inte de yttersta skivorna med skal - de fungerar inte så bra att fylla och rulla. Det ska bli ungefär 6 skivor av varje aubergine. Stek skivorna i olivolja på båda sidor tills de mjuknar och får färg. Salta och svartpeppra. Lägg åt sidan att rinna av på hushållspapper.

Hacka löken. Fräs färsen i lite olivolja. Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund. Blanda i tomatpuré och fräs lite till. Blanda i krossade tomater, krydda med salt, peppar och chiliflakes. Låt puttra ihop till en röra. Ställ av plattan.

Riv mozzarellan grovt. Fördela köttfärsröra, pesto och hälften av den rivna mozzarellan på aubergineskivorna. Rulla ihop och lägg med skarven ned i en ugnssäker och smord form. Hacka tomaterna och fördela över rullarna. Toppa med resten av den rivna mozzarellan, smula över lite torkad basilika och gratinera i 225 grader ca 20 minuter till fin färg.




Aubergineskivorna är fyllda med köttfärsröra, pesto och riven mozzarella. Nu ska de rullas ihop.

 

Rullat och klart. Puuuh...




På med hackade tomater och sedan riven mozzarella innan det hela ska in i ugnen.

 



Så här fint blir det efter ungefär 20 minuter på 225 grader i ugnen.




Servera med valfri sallad. Jag använde färdig salladsblandning och lade till silverlök, gurka, grön och gul paprika, körsbärstomater och sockerärtor.




Dags för helg igen mina vänner! Vad hittar ni på? Vi ska till landet, vilken överraskning :-) Förhoppningsvis håller prognosen som säger fint väder i morgon så att vi kan vara utomhus och komma vidare med vårt trädäck. Det känns riktigt skoj att få hugga i med verktygen igen och göra lite hantverksjobb. Nu har vi slöat oss tillräckligt länge efter att sovstugan blev inflyttningsklar (jag kan inte säga klar för det återstår lite grand på utsidan bland annat).

Å så vill jag laga något riktigt gott också, gärna ett långkok av något slag. Pulled pork har ju florerat massor redan men jag har inte provat själv ännu. Det verkar så gott och lätt att laga till dessutom. Sådan där mat som sköter sig själv i ugnen så att man kan lägga lite tid på det andra som ska ätas till. Vi får se vad det blir!

Önskar en riktigt trevlig helg och tack för att du läser!


26 kommentarer:

  1. oj, det där verkar super gott! Jag har faktiskt aldrig smakat aubergine, brukar hålla mig till zucchini. Men detta recept ska jag komma ihåg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en höjdargrönsak! Smakar lite mer och är lite matigare än zucchini. Prova :-)

      Radera
  2. Det lät riktigt gott och ser festligt ut! :) Måste provas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att rusta sig med lite tålamod och sätta igång :-) Det tar lite tid men det är det värt. Trevlig helg!

      Radera
  3. Jag känner såå, i mina smaklökar, att denna rätt bara måste jag prova på! Det låter såå gott.

    Ha nu en riktigt härlig helg i min kära lilla barndomsstad. :) Hälsa Tors bockar och Östra torget. Tänk vad jag har hängt där. Alltså på torget, inte i ån. ;)
    Hoppas det går framåt i altanbygget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra instinkter som sätter in, precis som jag känner in när jag kollar recept och gillar eller ratar. Det är jättegott!

      Bockarna och Tor sprutar vatten så att ån nästan svämmar över. Vattennivån är riktigt hög nu, nästan så att husen längst kanten kan doppa fötterna i det i sina vardagsrum. På Östra Torget hänger ingen ikväll, sabla väder. Menar du att du inte har kastat dig i ån någon ungdomssyndig kväll :-)

      Som vädret ser ut nu (snöblandat regn och blåst) så tror jag att altanbygget kommer att stå ganska stilla. Jag vill ju att det ska bli klart så att jag kan inreda med tips från dig!

      Ha en fin helg du också!

      Radera
  4. Rullarna later lite som smak av moussaka och det gillar jag verkligen, blev bara lite överraskad av att du inte rullat in rullarna i bacon ocksa ;-)

    Ha en bra helg pa landet och tänk pa att du är inte helt pigg än...!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i! Om man använder lammfärs så blir det ännu mer likt. Och kanske ska man ringla över en bechamelsås också och gratinera - då blir det verkligen à la moussaka!

      Du har helt rätt, jag ska fortsätta ta det lite lugnt. Är inte helt återställd ännu så det gäller att skynda långsamt.

      Fin helg till dig!

      Radera
  5. Hej, jag har haft en galen vecka och knappt läst annat än baksidan på mjölkpaketet. Men nu läste jag några av dina senaste inlägg, "trött", "lever och frodas" och "vi mår bra", har jag missat något..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du det låter spännande! En följetong kanske :-) Du har inte missat mycket utan har noterat återkomsten till de levandes skara efter flunsan.

      Sen har jag ju joinat Amys grupp på fejan för träffen och ska boka hotell och tåg. Du hakar väl?!

      Radera
  6. Varken låter, eller ser så pjåkigt ut, snarare tvärtom!
    Och pulled pork, det ska du absolut prova, det är en så glad överraskning och så in i bänkens gott.

    Så kul att du också kommer på träffen, ska bli så spännande att träffa alla i verkligheten!

    Håller tummar för att det får vara väder för bygge då, tydligen ska ert blörkväder vandra ner till våra trakter... hrmpf!
    Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir dragen gris en annan gång. Valet föll på något helt annat till kvällen. Visst är det spännande med träffen! Så får man höra alla dialekter också. Det är ju lite svårt genom det skrivna ordet :-) Skorrar ni mycket :-)

      Uppehåll i dag i alla fall - man får vara glad för det lilla!

      Härlig helg och kram till er!

      Radera
    2. Ha ha! Det ser jag fram emot, för jag tror jag vet :-)

      Radera
  7. det ser jättegott ut - ett recept som jag spar till när jag ska skörda mina egna squash och auberginer... det brukar bli så mycket att jag inte vet vad jag ska göra av allt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad härligt det låter med egenodlat! Jag vill också. Får se vad det kan bli att påta med i sommar.

      Radera
  8. Tack! Detta blir vår lunch idag. Jag hade köpt aubergine och funderade på vad jag skulle göra med den. Nu vet jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad bra! Aubergine är tacksamt att hitta på lite vad som helst med. Trevlig lördag till dig och familjen!

      Kram!

      Radera
  9. Låter smarrigt! Köpte både pesto och mozzarella idag. Som mammaledig brukar jag ta god tid på mig att förbereda kvällsmaten. Typ hela dagen! Så denna ska jag försöka göra i veckan. Har länge varit sugen på aubergine.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men perfekt! Då är du ju nästan helt hemma med ingredienserna. Bara att köpa de urvackra auberginerna. Lyllo dig som har tiden att lägga mycket tid på maten :-)

      Radera
  10. Det ser lika meckigt ut som det smakar gott kan jag tro. Snyggoskål igen ser jag -inte behöver du låna mina inte!

    Jag gjorde en texmex variant igår med köttfärsfyllning i wraps och sen sktjuts in i ugnen . Enkelt och uppskattat av alla ungdomar !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl lite grand att man får igen det man lägger ner. Fast fyllda wraps är ju både enkelt och gott, så det är inte alltid så :-)

      Jag har några fina saker men det blir ju lite tjatigt. Har varit inne på att försöka loppisfynda "rekvisita" så att jag kan variera mig lite mer. Det ser finare och roligare ut när man kan variera serveringsfaten och skålarna.

      Trots grå söndag - ha det strålande!

      Radera
  11. Hej gjorde detta i fredags var super gott trevlig blogg du har kollar var dag må så gott kram christina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Christina!
      Vad roligt att du gillade det och tack för att du hälsar på här :-) Detsamma!

      Radera
  12. Vill bara tacka för ett underbart gott recept! Har gjort det en gång och ska till att laga det igen nu efter kort tid! Mycket uppskattat av både mig och sambo :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anahita! Vad roligt att ni gillar receptet. Visst är det gott? Nu blev jag sugen på att göra det själv igen - det är ett tag sedan nu, så tack för påminnelsen :-)

      Radera