fredag 30 september 2011

Taget!


Jag köpte senaste numret av ELLE mat & vin idag, precis som jag föresatt mig, tack för tipset Skridskoänkan! Just att köpa det här numret gav flera bonusar förutom en mängd härliga recept att lägga i prova-på-högen. Med tidningen följde en stor chokladkaka från Fazer, deras nya tydligen med hasselnötter och den var väldigt god (fast jag har bara ätit tre bitar...). Och så ett erbjudande om 6 nr + en jättefin retroburk från Saga Form för endast 149 kronor. Jag hade kunnat ta erbjudandet om 6 nr utan extra premie så burken blir verkligen en ren bonus. Den ska få pryda mitt stugkök på landet!

Tidningen har jag läst igenom idag, i Baden-Baden-stolen i sol och värme. Vad hände med vädret? Nästan tjugo grader och sommarkänsla, minus alla löv som trillar av träden och väldigt lågt stående sol då förstås.

Jag gillar tidningen och hoppas att kommande nummer bjuder på lika bra och lockande recept. Från det här numret vill jag gärna prova:

  • Jordärtskocksröra
  • Allt i ett kyckling - kyckling i långpanna
  • Svampfoccacia
  • Grön ärtsoppa med pepparrotscrème
  • Ostar med olika tillbehör

Och så blev jag sugen på att köpa minigrytor. En till varje middagsgäst vid bordet vore så trevligt. Väldigt onödigt men ändå...

Men allt det där får bli en annan dag. Just nu sitter jag och tar det lugnt i väntan på middag hemma hos grannarna här på landet, broder med partner. Det blir grillat! Och varför inte, det är ju som sagt fortfarande rena sommarkänslan!

Trevlig kväll och helg!



Bild tagen i dag nere hos mamma och pappa. Knallblått vatten, ljusblå himmel och rött vildvin.
Höst och sommar samtidigt, skum känsla... Men jag klagar inte :)


Thaigryta Massaman med kyckling och massor av grönsaker


Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet säger Farbror Barbro, men det finns genvägar till en riktigt god thaigryta utan att behöva göra precis allt själv, från att banka citrongräs till kryddningen. MRS CHENG'S har riktigt bra och goda grytbaser i olika smaker och styrkor som alla kan blandas med samma sorts grönsaker, kött eller fisk. Med lite kvar av min marinerade kyckling i ugn kompletterade jag med grönsaker och fick ihop en riktigt god gryta till nudlar. Eftersom min kyckling redan var tillagad var det bara att skiva upp den tunt och blanda i med grönsakerna. Om du använder färsk kyckling, skiva den tunt och fräs lite snabbt i olja, krydda med salt och peppar.

Det här blev vår middag igår kväll på landet. Vi har vår sista semesterfredag den här helgen, sedan är det oktober... Troligen blir det även sista helgen med vatten, vet inte riktigt när kommunen stänger av. Se'n blir det en större utmaning att laga och äta mat som inte genererar så mycket disk. Men det är en senare fråga. Nu till den goda thaigrytan, via genväg med konserver!

4 rejäla portioner
3 kycklingfiléer, skivade i tunna bitar
Två burkar MRS CHENG'S grytbas Massaman Curry
1 burk minimajskolvar, delade på längden
1 stor burk hela champinjoner, stora delade på mitten (eller färska)
1 röd paprika i strimlor
1 grön paprika i strimlor
1 strimlad purjolök
1 stor morot i strimlor
Neutral olja, t.ex. rapsolja
Salt och svartpeppar

Värm upp grytbasen i en stor gryta och låt småsjuda. Fräs alla grönsaker utom minimajsen i lite olja några minuter. Krydda lätt med lite salt och svartpeppar. Blanda ner grönsaker och kyckling i grytan och låt sjuda några minuter. Servera grytan med nudlar eller ris.

Ja, och där var det slut på "gör-så-här-momentet". Enkelt, eller hur?

Inget fel att använda bra konserver, speciellt inte tillsammans med massor av färska grönsaker. Jag kan inte tycka att det smakar lika bra med frysta wokgrönsaker... Har provat men det blir inte lika gott. Fast vill man göra genvägen ännu kortare så är det naturligtvis ett bra sätt.

Perfekt att använda rester av kyckling eller annat kött till en sådan här gryta!

Det såsiga ser lite grynigt ut. Vet inte riktigt vad det beror på men det var inget som påverkade smaken i alla fall. Kan bero på att det fanns potatis i just den här grytbasen som kan ha släppt ifrån sig lite stärkelse. Och så har maten svalnat lite. Det såg inte lika grynigt ut när såsen sjöd i grytan.

Jag har tidigare provat grytbasen Paneng med grön curry, också jättegott! Kanske blir det en thaigryta även för dig framöver?


onsdag 28 september 2011

Marinerad kyckling i ugn med krämig varm potatissallad


Oj, vilken saftig och god kyckling! Det är lätt att tro att när insatserna i köket är små så får man mindre tillbaka men det är ju helt galet. Den här enkla rätten är ett utmärkt bevis för det. Kycklingfiléer marineras i sherryvinäger, senap, honung, gurkmeja, salt och peppar och sedan steks de i ugnen en halvtimme ungefär. Klara! Moset till är lika lätt att göra och med lika stor utdelning. En rejäl klick smör och lite crème fraiche blandas med kokt potatis som mosas grovt och blandas med lite grönt. Vilken smak!

Riktigt bekväm matlagning som passar utmärkt när energin är låg, men nu börjar faktiskt krafterna komma tillbaka vartefter blodsockret stabiliseras. Det här kan jag verkligen rekommendera och det är verkligen ett recept som sätter igång tankarna hos mig på variationer. Visst borde man kunna variera smakerna på den här marinaden! Lite chili eller curry skulle ge kycklingen helt andra karaktärer. Och lätt att jag ska prova med att mala fem sorters peppar och vräka på, och i stället för pepprig fläskfilé få pepprig pippi.

Kycklingmarinad
2 msk sherryvinäger
1 msk solrosolja
1 tsk flytande honung
2 tsk grovkorning osötad senap
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar

Blanda marinaden i en ugnsform, lägg ner kycklingfiléerna och vänd runt i marinaden ordentligt. Låt vila i 10 minuter. Tillaga i ugn på 225 grader i ca 30 minuter. Kolla på köttsaften att kycklingen är genomstekt, den ska vara klar och inte ha ett spår av rosa i sig. Ös kycklingen med marinaden några gånger under stekningen. Den blir underbart saftig!


Vad är grejen med just sherryvinäger, tänkte jag? Svindyrt är det... Är det "finare" än vanlig vinäger p.g.a. något särskilt tillverkningssätt t eller är det helt enkelt för att det är riktig sherry i? Det doftade väldigt starkt av vinäger medan kycklingen marinerades och jag blev väldigt skeptisk inför smaken. Men medan kycklingen stektes i ugnen byttes doften ut och i stället började det dofta gott av senapen, riktigt gott! Nu förstår jag grejen lite bättre med sherryvinäger, funkade i alla fall väldigt bra just här.

Grovkorning senap ska det vara...

Lite gurkmeja ger fin färg och så honung...

Kycklingen ska marineras i minst tio minuter, men det skadar nog inte med några minuter extra...

Och så potatissalladen!


Enkel varm och krämig potatissallad
Ca 1 kg mjölig potatis
Salt
1 dl crème fraiche
En rejäl klick smör (och då menar jag REJÄL)
Ruccola, babyspenat och mangoldblad (eller annat grönt som du gillar)

Koka potatisen mjuk i välsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen lite slarvigt, med en visp t.ex. Blanda potatisen med crème fraiche och smör. Blanda sedan försiktigt i det gröna. Du kan även smaksätta moset om du vill ha mer smak med t.ex. vitpeppar och/eller riven muskot.

Servera moset till kycklingen, en färsbiff, fisk eller annat kött. Tror faktiskt att det funkar som tillbehör till det mesta!



På darriga ben av Monsterdryck



I eftermiddags drabbades jag av total energilöshet och styrde kosan till receptionen som har både kyldisk med smörgåsar, drycker och annat smått och gott, samt en annan typ av disk med diverse sött. Både bra och dåligt att vi har det utbudet nära till hands på jobbet. Jag har aldrig druckit Red Bull förut men såg att de hade något som hette Monster Energy Lo Carb med koffein. Jag dricker inte kaffe heller och tänkte att det där borde boosta energin rejält. Drycken inhandlades och fick skölja ner en äggmacka som jag också köpte. Det kändes riktigt bra ett tag. Huvudvärken försvann och jag kände mig mycket piggare. Men...

Nu några timmar senare är jag som ett darrigt vrak. Huvudvärken är tillbaka med besked och jag känner mig vrålhungrig, säkert hungrigare än vad jag skulle ha känt mig om jag inte hade hinkat i mig den där monsterdrycken. Kanske borde jag ha förstått bättre. Snabb energi brukar straffa sig med ett rejält dropp och precis så blev det. Jag mår nästan illa nu..

Men jag har ändå påbörjat middagen som just nu sköter sig själv i ugnen. Inspirationen är sådär i köket när jag knappt orkar stå upp och tankeverksamheten är trög. Tack och lov blir det middag idag som är väldigt lättlagad, kyckling i ugn och mosad potatis med lite crème fraiche. Recept kommer förstås.

Jag återkommer när jag har ätit och fått i mig vettig energi i stället för det där misstaget som hamnade i min mage. Dumma mig...


Krämig tortellinigratäng med bacon, lök, svamp och körsbärstomater


Tortellini är jättegott att gratinera med en ostsås och lite av det man är sugen på. I den här gratängen blev det bacon, gul lök, champinjoner och några nävar körsbärstomater på toppen. Jag använde två sorters tortellini, en med spenat och en med ost/skinka. Jag tycker faktiskt att de torkade från Barilla är bättre att använda i en gratäng än de färska, de håller ihop bättre. Ostsåsen är en bechamel som massor av god riven ost får smälta ner i. Det här blir en jätteform som mättar både till kvällens middag för två och några matlådor. Riktigt gott när det blir så där krämigt och rinnigt på tallriken. Bara att sleva i sig :-)

Det här räcker till minst fem portioner
500 g torkad tortellini (250 g spenatfyllning + 250 g ost- och skinkfyllning)
Ca 15 champinjoner, skivade
1 gul lök, hackad
2 paket knaperstekt bacon i bitar
Ca 15 körsbärstomater, halverade
Svartpeppar
Smör att smörja form med och att fräsa i
3/4 dl flytande smör/rapsolja (eller motsvarande mängd fast smör)
3 msk vetemjöl
2,5 dl mellangrädde
6-8 dl mjölk
3 dl riven ost, t.ex. prälle
Vitpeppar att smaka av ostsåsen med

Koka tortellinin nästan färdig, skölj av med kallt vatten och ställ åt sidan så länge. Fräs champinjoner och lök i smör. Blanda med tortellinin. Blanda ner knaperstekt bacon och krydda med svartpeppar. Smörj en stor form och häll i tortelliniblandningen.

Smält smöret i en kastrull och blanda med vetemjölet till en ganska tjock bottenredning. Häll snabbt på lite av mjölken och vispa, vispa tills det slätar ut sig. Fyll med på mjölk och sedan grädden i omgångar, varje gång såsen tjockar till sig, tills den har rätt konsistens - inte för tjock och inte för tunn. Krydda med vitpeppar och låt sjuda några minuter så att all mjölsmak försvinner. Ta sedan kastrullen från värmen och blanda ner osten tills den smälter. Såsen ska inte koka mer, då kan osten göra den trist och trådig. Häll ostsåsen över tortelliniblandningen. Bomba med halverade körsbärstomater och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Tiden avgörs egentligen bara av att gratängen ska få fin färg, allt är ju redan färdiglagat. Det är gott att servera färska tomater till, eller en sallad med blandade grönsaker.


Är jag knäpp som köper champinjoner i dessa svamptider? Inte knäpp kanske, men faktiskt rätt nöjd med kantarellintaget för i år.


Blicken fastnade på ekologisk bacon i affären. Ungefär fem spänn dyrare per paket än vanlig bacon. För mig var det faktiskt värt det. Baconet släppte ifrån sig mycket mindre fett och blev väldigt fint stekt. När det inte försvinner lika mycket i pannan så tycker jag att jag fick valuta för den extra tian. Speciellt som det även smakade bättre och kändes fräschare.

Barillas små påsar med torkad tortellini med olika sorters fyllning är en riktigt bra produkt, speciellt till tortellinigratäng.

Att använda flytande smör/rapsolja när jag gör bechamelsås (som blir ostsåsen) är smidigt eftersom jag inte behöver smälta något smör. Det går att blanda mjölet direkt utan att det blir varmt, röra om till en "pasta" och sedan börja späda med mjölk och grädde. Glöm inte att röra om i såsen hela tiden, det är lätt hänt att mjölken bränner fast i botten.

Allt är på plats i formen, tomathalvorna lite slarvigt på toppen. In i ugnen ca 20 minuter...

... och se'n bara att ta för sig. Det här kommer räcka till middag eller lunch på landet också. Mycket mat blir det!

Krämigt, rinnigt och gott! Lite barnsligt kanske men vad är det för fel med det :-) Enjoy!


måndag 26 september 2011

Fyllda lövbiffar länge i ugnen - slow food på en måndag!


Det här är lätt att göra men det tar en stund innan maten står på bordet. Kanske inte det bästa att dra igång en maträtt som behöver 1,5 till 2 timmar i ugnen en måndag efter jobbet men jag hade orken och lusten så varför inte lite slow food en vanlig måndag? Hungern motade jag med ett stort grönt äpple så fort köttet ställts in i ugnen. Då var det bara att ta det lugnt en stund, städa undan i köket och vänta in när det blev dags att sätta på pastan. Servera med pasta, kokt (pressad) potatis eller ris och någon grönsak.

De här lövbiffarna fyllde jag med fräst lök, squash och kastanjechampinjoner. Sedan stekte jag på dem lite snabbt på båda sidorna innan jag lade dem i en ugnssäker form. På med en god sås med både grädde och crème fraiche, buljong, tomatpuré och en aning soja. Biffarna puttrar sig sedan möra och fina på upp till två timmar i ugnen. Mina biffar behövde 1 timme och 45 minuter. Med lövbiffarna bara enkelt vikta så rymmer fyllningen iväg lite grand i såsen men det gör inget för smaken. Om du vill behålla fyllningen i biffarna är det bara att rulla dem i stället och hålla ihop dem med tandpetare.

Om du inte lockas av just den här fyllningen så ta det du gillar! Kanske picklade grönsaker som strimlad röd paprika, syltlök och gurka, bacon, soltorkade tomater, oliver, kapris, haricot verts, sparris... Ja, den listan kan bli hur lång som helst.

Köttet
8 lövbiffar
Dijonsenap
Salt och svartpeppar
1 liten squash, i små bitar
1 gul lök, hackad
15-20 (kastanje)champinjoner, i små bitar
Smör

Puttersåsen
2,5 dl köttbuljong
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
3 msk tomatpuré
Soja, svartpeppar och vitpeppar

Fräs svampen i lite smör, ha i lök och squash och fräs en stund till. Banka ut lövbiffarna lite lätt med handloven. Bred ut lite dijonsenap, salta lätt och svartpeppra. Lägg den frästa fyllningen på ena halvan av biffarna och vik sedan över den andra halvan. Hetta upp en stekpanna och stek biffarna i lite smör på båda sidor på hög värme någon minut. Lyft över biffarna till en ugnssäker form.

Koka ihop alla ingredienser till puttersåsen. Smaka av med lite soja, svart- och vitpeppar. Salta om du tycker att det behövs men var försiktig med saltet. Häll såsen över köttet i formen och låt stå i 175 ugn i upp till två timmar. "Ös" köttet några gånger med såsen under tiden och täck över på slutet med lite aluminumfolie om det behövs för att köttet inte ska brännas. Kolla att köttet är mört - då är det klart!

Fyllningen till biffarna är klar; squash, gul lök och kastanjechampinjoner i små bitar.


Lite dijonsenap är alltid gott på lövbiff som ska fyllas.



Om du inte vill att fyllningen ska flyta ut i såsen när biffarna puttrar i ugnen, rulla ihop och fäst ihop med tandpetare.

Biffar och sås på plats - in i ugnen och ta det lugnt ett tag...

Det är lite fascinerande faktiskt hur lövbiff som är så fettsnålt kan bli så mört. Jag gillar inte snabbstekt lövbiff som ofta blir segt i mitt tycke. Men här, med lite (mycket) tid och kärlek, så blir köttet jättemört och gott.

lördag 24 september 2011

Tur och pronto retur

Det blir en snabbisvända till landet den här helgen. Vi kom i torsdags kväll och måste lämna redan i dag, stort party i sta'n som vi inte vill missa. Här har inhandlats fin whisky och matchande tungt glas till en "Steffo-man". Ni vet, en sådan där livsnjutare som vill ha det godaste, finaste av drycker, mat och cigarrer.

Igår hade jag förberett mig på tokspring i butiker för att hitta något nytt att sätta på mig till festligheterna men det gick ganska sansat till faktiskt och jag fick tag på lite nytt, både skor och en snygg tröja till de svarta byxor som jag redan valt ut. Av bara farten blev det en blusliknande sak till vardags och en värmande poncho med huva. Den kommer jag behöva på jobbet. I mitt lilla hörn där jag sitter är det alltid svinkallt. 

Med anledning av lördagsaktiviteten så blir det ingen mat lagad hemma idag så det kommer att dröja lite innan jag bjuder på något nytt här. För om jag får rätt blir det en rejäl fest och då är det inte jag som hoppar upp först ur sängen på söndagmorgon och tjingar att få fixa midda'n.

Kort men gott blev det ändå på landet. Med sanslöst vackert väder, faktiskt en liten sista suck av sommarkänsla. Lite bilder hann jag knäppa också. En form av avkoppling för mig här på landet, att strosa runt med kameran. Fast inget nytt egentligen som jag inte redan har visat. Förutom den här fina rosen som orkat blomma ut trots svalare temperatur och mer mörker.



Förra helgen var där ingen ros utslagen. Det finns några fler knoppar och förhoppningsvis orkar de också blomma. Förra året var det rosor på den här busken långt in på hösten. Tålig rackare.

Vi har varit kattvärdar den här helgen. Boris och Bojan har varit med oss men nu är landethelgen snart slut för deras del också. Men de har haft det jätteskönt, precis som vi. Det är svårt att inte skämma bort de små raringarna.

"Va? Skulle jag vänta med att slicka i mig äggulan tills fatet står på golvet?!"

Nej, usch. Nu måste jag ta tag i allt som behövs varje gång inför avfärd från landet. Rensa kylen, plocka in disk. Packa kläder. Ta hand om sopor. Dra ner värmen och bomma igen. Det känns verkligen tungt att behöva åka härifrån nu när det är så fint väder och bara lördag. Men men... Det blir säkert en kul kväll och se'n är det snart helg igen.

Önskar trevlig lördagskväll och avslutar med ett tips på söndagsmiddag till i morgon.


Hamburgare, inget vardagligt med det!


Hamburgare har ju en lite trist klang eftersom det kopplas ihop med snabbmat och sällan presenteras som något speciellt, snarare enkelt och vardagligt. Men även den finaste krog har en variant på hamburgare och det är just variationsmöjligheterna som jag gillar med hamburgare. Att få bestämma själv hur köttet ska kryddas, stekas, vad man vill servera till och hur det ska serveras - då blir det rolig matlagning!

Den här gången kryddade jag hamburgarna i pannan, en annan gång blandar jag kryddorna i färssmeten. Ena gången stansar jag ut runda fina hamburgare, en annan gång gör jag dem lite knubbigare. För första gången har jag gjort egna frittar till burgarna och det är inte sista gången. Det blev hur gott som helst och var inte alls svårt. Jag var beredd på att det skulle vara lite läskigt, jag har stor respekt för het olja, men det flöt på bra och inte en droppe skvätte ur pannan. Färdiga hamburgerbröd har jag slutat köpa. Hellre färsk formfranska eller något annat bröd, stekt eller som det är. Tillbehören väljer du själv. Det här blev våra fredagsburgare. Den här gången... Hamburgare är fest!

400 g nötfärs
Smör att steka i
Salt, svartpeppar, chilipulver och chili explosion
Formfranska, durum

Förslag på tillbehör
Strimlad isbergssallad
Tomatskivor
Skivad rödlök
Skivad och stekt gul lök
Knaperstekt bacon
Ketchup
Senap
Majonnäs
Saltgurka
Edamerost

Friterad potatis, 2-4 portioner
2 kokta bakpotatisar
Neutral olja, t.ex. raps
Chili explosion

Förbered alla tillbehör och forma färsen till hamburgare - som du vill ha dem. Fritera sedan potatisen och håll den varm i ugnen medan köttet steks, ungefär 150 grader räcker. Jag behöll skalet på potatisen, det blir extra gott och knaprigt. Skär potatisen i tjocka stavar. Värm upp oljan i en panna med höga kanter, ett par cm upp, oljan behöver inte täcka potatisen hela vägen upp. Lägg i ungefär 4-7 potatisstavar åt gången. Det får inte vara för mycket i pannan så att temperaturen på oljan går ner. När du lägger i potatisen ska det fräsa och bubbla. Var beredd med en tång och vänd potatisen regelbundet, flera varv tills den har fått fin färg och är krispig. Lägg i en sil eller liknande vartefter så att oljan rinner av. När all potatis är friterad, lägg på ugnsfast fat och ställ in i ugnen på varmhållning.

Hetta upp smör i en pannan och genomstek hamburgarna till fin färg. Krydda med salt, svartpeppar, chilipulver och chili explosion (förslagsvis). Om du vill ha ost på din burgare, lägg en tjock skiva edamer ovanpå köttet medan det är kvar i pannan, bara någon minut på slutet så att osten smälter.

Ställ fram kött, bröd, potatis och alla tillbehör och bjud matgästerna att hugga in och komponera sin alldeles egna hamburgare!

Gör dina egna frittar! Tjocka och rejäla stavar är gott och matigt men variera även formen på potatisen.

När jag vill ha ganska tunna och runda burgare plattar jag till färsen på ett skärbräde och tar sedan en skål och trycker igenom.

Eftersom just de här burgarna är ganska tunna så går de fort att steka. Krydda färsen innan eller medan du steker.


Ostburgare för mig! Edamer passar bra att lägga på burgaren.

Gott att lägga på burgaren: rå rödlök, stekt gul lök, tomater och krispig isbergssallad

Vanlig formfranska blir jättebra som hamburgerbröd, det finns ju lyxvariant även här :) Ibland steker jag bröden i lite smör eller rostar dem, men den här gången tog jag dem som de är direkt från påsen. Brödet är tunt och mjukt så var beredd på att burgaren pressas ihop när du börjar äta och det kan bli lite kladdigt. Kniv och gaffel kan vara en bra idé.

Montering av min burgare! Nu fattas bara lite bacon, toppbrödet och de goda potatisfrittarna!

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..... Och mätt blir man. Garanterat!

Varianter på hamburgare

Hamburgersmet till fyra stora burgare
700 g nötfärs
1 msk dijonsenap
1 msk HP-sås
Salt och svartpeppar

Hamburgerdressing med lite sting
1 stor saltgurka, finhackad
4 syltlökar, finhackade
4 msk majonnäs
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk Heinz chilisås
Några droppar worchestershiresås
Salt och svartpeppar

Blanda och smaka av med salt och peppar!


  

fredag 23 september 2011

I väntan på bastun - olika former av potatis


En del vräker i sig plockgodis, för mig tar det stopp efter 4-5 bitar. Ingen sockerdjävul i mig alltså. Men ställ fram en skål chips och jag är där med fingrarna till sista smulan. Det är min last. Potatis. I alla dess former och gärna salta chips. Inte världens bästa grej att stoppa i munnen men jag försöker behärska mig. Idag åkte det med en påse med den nya kebabsmaken. Jag tror att det är ett resultat av den där tävlingen som OLW hade för ett tag sedan, där folk fick lämna in förslag på chipssmaker. Helt ok smakar dem men inte bättre än min absoluta favorit i många år, OLWs Dill & Gräslök. Det smakar faktiskt kebab och det är lite starkt. Så gillar man kebab, testa! För egen del blev det inte gott i längden, men med tanke på frånvaron av nyttigheter i chips så kanske det är ett plus :)

Senare i kväll blir det potatis i form av frittar till hamburgarna jag ska laga till. Ska testa att göra som den gode Andy har beskrivit. Man ska fritera bakpotatis som är kokt i förväg, i tjocka stavar, och sedan doppa den i någon god röra till hamburgaren. Jag har gjort det lätt för mig och köpt chipsdip att blanda med gräddfil. Får se om jag lyckas få till det. Burgarna äter vi med sallad, tomat, rödlök, stekt gul lök, bacon, mutti-ketchup och kanske lite majonnäs. Bakpotatisarna är kokta och klara.


Övriga förberedelser för vår fredag på landet just nu är öl på kylning och bastu som jag håller på att värma upp medan Mannen jobbar med trädäcket. Precis i detta nu är det dags att peta in en pinne till i brasan så jag måste kila!

Ha en härlig fredagskväll!

onsdag 21 september 2011

Currystekta fläskkotletter


Nu har jag hittat ett nytt sätt att krydda och tillaga fläskkotletter! Köttet "rubbas" med curry, paprikapulver, råsocker, salt och svartpeppar innan det bryns i smör och färdigsteks i ugnen. Efter bryningen tar jag tillvara på den kryddiga stekskyn genom att tillsätta lite vatten och soja som får koka ihop. Perfekt att skeda över köttet.

Det blir väldigt smakrikt måste jag säga, så det passar med ett ganska neutralt tillbehör. Men jasminrisotton kommer jag aldrig mer göra, jasminris som blandas med yoghurt var ingen hit. Däremot blir yoghurten med honung och salt väldigt god i sig så jag kan tänka mig att servera kotletterna med en bulgursallad med en massa grönsaker och yoghurten bredvid att klicka på tallriken. Curry finns det ju flera sorter av - välj den du gillar. Jag använde "vanlig" gul curry i kryddburk från Santa Maria.

4 fläskkotletter
4 tsk curry
4 tsk paprikapulver
2 krm salt
2 krm nymald svartpeppar
2 tsk råsocker
Smör till stekning
En dryg dl vatten
1 skvätt soja

Blanda curry, paprikapulver, salt, svartpeppar och råsocker, gärna i ett djupt fat. Vänd fläskkotletterna på båda sidor i kryddblandningen. Bryn kotletterna hastigt i smör och efterstek sedan färdigt i ugnen, 8-10 minuter i 150 grader. Tiden beror lite på hur tjocka kotletterna är, det ska vara genomstekt.

Häll vatten och soja i stekpannan, rör om med en visp och låt sedan sjuda ihop till en sky att skeda över köttet när det är klart att servera.

Härliga kryddor som både ser gott ut och doftar gott!


Kotletterna har vänts i kryddblandningen och det ser oroväckande torrt ut. Hur ska det här gå att steka? Lösningen är förstås mycket smör i pannan :-)

Så här fint blir köttet efter stekning i panna och efterstekning i ugn! Använd gärna folie på plåten så slipper du trist rengöring.

Fokus på köttet här - både bildligt och i praktiken - glöm riset...

Yoghurten är jättegod och kan absolut serveras till köttet, men då att klicka på tallriken och inte blanda med ris eller något annat. Gör en god bulgursallad till, eller testa ris utan att blanda det med yoghurten. Blandningen består av 2 dl grekisk yoghurt, 2 tsk honung och 2 krm salt. Jättegott!