fredag 25 april 2014

"Italienish" potatissallad med bacon, pesto, mozzarella, soltorkade tomater, sparris och ännu mer...


På jobbets lunchrestaurang serverades potatissallad med pesto och till det färsbiffar och en rökig tomatsås. Hur gott som helst! Potatissalladen satte sig i bakhuvudet och jag gjorde min egen variant. Med bacon förstås :-) Och så lade jag till sparris. Det är aldrig fel med sparris.

Potatissalladen är perfekt till färsbiffar, kyckling eller annat kött. Eller ät den som den är. Den lär göra sig fantastiskt bra till grillat och på buffén, men framför allt i munnen! 

Jag hittade pesto med citron som jag provade här. Det doftade mer av citron än vad det smakade i potatissalladen. Nästa gång pressar jag i lite citronsaft och -skal för citron gör sig riktigt bra med potatis och de andra smakerna i den här potatissalladen.

Om du vill servera den ljummen så förbereder du allt du kan innan du kokar potatisen, så att det bara är att blanda ihop allt så fort potatisen kokat klart och har svalnat lite grand. Annars börjar du med potatisen så att den får kallna innan du blandar alltihop.

4-6 portioner (beroende på hur du serverar, med eller utan kött, på buffé....)
Ca 1 kg (färsk) potatis
2 dl (lätt) crème fraiche
3 msk grön pesto (genovese)
250 g (mini)mozzarella, halverade eller i mindre bitar om du använder stor bit
1 paket bacon (140 g)
1 röd lök, halverad och skivad
Ca 140 g soltorkade tomater i olja, strimlade
8 körsbärstomater, halverade
1 knippe grön sparris
1 1/2 dl riven parmesan
Salt och svartpeppar
Smör eller olja

Skala och koka potatisen i välsaltat vatten. Häll av av vattnet. Bryt av de tjocka ändarna på sparrisarna. Fräs dem sedan i smör eller olja på hög värme ett par-tre minuter. Vänd runt dem i pannan. Salta och svartpeppra. Skär sparrisen i mindre bitar. Blanda crème fraiche och pesto i en stor skål som du vill servera potatissalladen i. Knaperstek bacon och skär i mindre bitar. Skiva potatisen. Blanda försiktigt om potatis, mozzarella, lök, soltorkade tomater, körsbärstomater, sparris och riven parmesan i skålen med crème fraiche och pesto. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö liten riven parmesan överst. Servera!


Sparrisknoppar. Goda och vackra att se på!

Jag kokar aldrig sparrisen. Den får en snabb omgång i het panna med smör,
lite salt och svartpeppar. Eller så grillar jag den penslad med olivolja.

Jag blandade potatisen först med crème fraiche och pesto, sedan lade jag till resten.
Blanda försiktigt!

Lite parmesan överst. Klart att servera!

En portion matlycka!

Så blev det helg och det börjar verkligen grönska därute. Härligt! Det blir nog en sommar i år också. Ett annat tydligt tecken på det är lappen i brevlådan från föreningen, med schemat för årets gräsklippning. Jippi :-/

Trevlig helg!


tisdag 22 april 2014

Chokladmousse med mango - och lite chili


Det är inte så ofta jag gör efterrätt eller desserter. Eller bakar (årets underdrift att säga att jag inte bakar så ofta men ändå...). Men när det varken behöver vara svårt eller ta lång tid och ändå får man ett bra resultat, ja då hakar jag gärna på! Så är fallet med den här chokladmoussen som med sin mörka och lite bittra smak lättas upp av söt mango i botten och på toppen, och så aningens aning sting från torkad chili.

Så om du inte fortfarande är mätt efter påskhelgens alla godsaker utan kan tänka dig att peta i dig en mousse eller två så tycker jag att du kan läsa vidare och testa det här! Om du inte vill ha för stark chokladsmak kan du dra ner på kakaohalten lite grand.

Jag vet inte hur det är för dig men jag lyckas sällan hitta den där färska, perfekt mogna mangofrukten i affären. Stenhårda. Alltid. Då är det fantastiskt med den frysta tärnade mangon tycker jag, bara att tina och använda på samma sätt som färsk.

Allra först - plocka fram två ägg ur kylen. Separera äggulorna som ska användas rumstempererade.

4 portioner chokladmousse med mango
250 g fryst tärnad mango (eller motsvarande mängd färsk)
100 g mörk choklad (60-70 % kakaohalt)
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 rumstempererade äggulor
Chiliflakes (torkade chiliflagor)

Fördela hälften av mangotärningarna i fyra små skålar, glas eller koppar. Vispa grädden ganska fast tillsammans med florsockret. Bryt chokladen och smält i vattenbad eller i micron. Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Rör sedan ner grädden, lite i taget till en jämn smet. Fördela moussen ovanpå mangon. Täck och låt stå ca en timme i kylen innan servering. Vid servering, fördela resten av mangotärningarna ovanpå moussen och strö över chiliflakes.

Tips! Låt moussen stå framme en kvart innan du serverar, så blir den lite mjukare.


Det var svårt att låta bli smeten innan den hamnade i skålarna...

Mangobitar i botten, på med mousse. Låt stå i kylen...

... tills moussen stelnat och toppa sedan med mango och chiliflakes.

Med det här vädret drar det ordentligt i grilltarmen men det blev inget av i helgen. Tiden lades på att städa (!) och lapa sol. Kan ju låta helt galet att städa när det är fint väder men det tar inte så himla lång tid att få ordning på en frigga och en liten sovstuga :-) Nästa gång det blir landet ska det i alla fall grillas och då plockar jag fram kokboken av Jonas Cramby med de bästa recepten för grillning med tillbehör. Lisa Lemkes bok med enbart recept på grilltillbehör är inte heller så pjåkig. Dags att lufta den också tror jag bestämt.

Meningen med livet, nån som kan svaret på den eviga frågan? Kan svaret vara "ett liv med mening"? Det tycker jag låter rimligt, för då är det upp till var och en att känna vad som ger mening i ens liv. Så får man fundera på det. Men svaren man söker kommer aldrig när sinnet är sysselsatt, de kommer när sinnet är stilla.


tisdag 15 april 2014

Köttfärslimpa fylld med bacon, ost och persilja - potatismos och stekta champinjoner till det!


Från att inte ha gjort köttfärslimpa själv någonsin, har jag nu gjort köttfärslimpa för tredje gången inom en förhållandevis kort tidsperiod. Inget mysterium varför det blivit så. Jag gillar köttfärs som råvara och att baka ihop en limpa med olika sorters fyllningar och härlig stekyta är ett bra sätt att använda det på. Potatismos till köttfärslimpa tycker jag blir allra bäst. Och gärna något tillbehör, som här till exempel med rejäla bitar av frästa champinjoner!

Fyllningen är en härlig mix av sådant som är bland det godaste jag vet; ost och bacon! Brun och ful mat men gott är det!

Tillbehör: Frästa champinjoner och potatismos

4 portioner400 g nöt- eller köttfärs
1 gul lök, finhackad
1 msk sirap
1 tsk soja
2 ägg, lätt ihopvispade
3 skivor vitt bröd, förslagsvis formfranska
Drygt 1 dl mjölk
1 kruka persilja, hackad
Salt, vit- och svartpeppar
Ca 2 dl riven prästost
1 paket bacon (140 g), knaperstekt i småbitar
Flytande smör/olja eller några klickar smör
Champinjoner i kvartar och smör

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brödskivorna på ett fat med lite kant så att de får plats utan att ligga för mycket omlott. Häll mjölken över och låt dra några minuter. Blanda färs, lök, sirap, soja, ägg och mjölkindränkt bröd, persilja och kryddor i en skål. Blanda noga, gärna med (rena) händer. Platta ut färssmeten på ett kallvattensköljt skärbräde, ca 20 x 30 cm i diameter. Fördela riven ost och bacon ovanpå.

Rulla ihop och forma till en limpa. Lägg på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och häll över smör/olja eller klicka smör ovanpå. Ställ in i mitten av ugnen och tillaga i 45-60 minuter. Kolla så att köttfärslimpan är genomstekt med en provsticka. Ha koll på färgen så att inte ytan blir för hårt stekt. Täck eventuellt med folie på slutet. Ta ut limpan och låt den vila några minuter innan du skär upp den.

Gör potatismos och fräs champinjoner i grova bitar i smör under tiden som limpan bakas. Krydda svampen med salt och svartpeppar.


Supergod färssmet och så ännu godare till fyllning: ost och bacon!

Lite smör ovanpå limpan innan den gräddas i ugnen gör ytan vansinnigt vacker och god!

Champinjoner som får steka i smör blir gott till köttfärslimpan.

Vad sa jag om smör? Kolla bara hur läcker stekytan blir!

Skiva upp härligheten och ät med riktigt krämigt mos och svampen. Någon sås behövs verkligen inte!

Snart påsk och det utlovas härligt väder till slutet av helgen. De dagarna ska tillbringas på landet med diverse fix. Frigga och sovstuga behöver en omgång inomhus efter vinterns förlåtande mörker. Med ljuset syns det att det är dags att ta tag i städningen. Kanske dags att rensa bort den där mossan på taket till sovstugan också. Och rensa och städa upp i boden. Och skura av trädäcket. Tvätta fönster. Ställa fram utemöblerna... Hm. Det finns att göra... 

GLAD PÅSK!


tisdag 8 april 2014

Tagliatelle med ostig grönsakssås och färsbiffar


Här kommer färsbiffar sist i receptnamnet, och det är helt enkelt för att pastasåsen med grönsaker, cambozolaost, grädde och crème fraiche blir så förbaskat god att den förtjänar att stå först! Jag kan äta pastan med "bara" såsen men eftersom min käre man gärna vill ha mer protein till middag så slängde jag ihop några färsbiffar också. Så snäll är jag!

Visst, det är en del förberedelser med grönsakerna men om du är lite som jag, och trivs med att mecka i köket så blir det ett rent nöje. Och tycker du att det är mindre kul att skära till grönsaker kanske du kan delegera :-)

Allra först sätter du på ugnen (250 grader) för paprikorna ska grillas tills skalen blir svarta och krullar sig så att de kan tas bort. Jisses vilken smakskillnad det blir när man grillar paprika! Det finns färdiggrillad paprika att köpa men den är inlagd i olja, vinäger och en massa andra smaker som inte alltid passar. Så gör egen grillad paprika, det är väldigt enkelt och det blir så gott.

Välj gärna just tagliatelle som pasta till den här rätten. Den här typen av sås passar så himla bra till just tagliatelle, det skulle helt enkelt inte bli samma sak med vanlig spagetti eller fusilli. Så är det bara.

Tillbehör: 4 portioner kokt tagliatelle

4 portioner

Grönsakssås med cambozolaost
1 squash, ca 1/2 cm tjocka skivor
1 aubergine, ca 3/4 cm tjocka skivor
10 champinjoner, kvartade
4 snackspaprikor, delade på längden och urkärnade (2 st om du använder vanlig paprika)
1 stor gul lök, grovt hackad
Smör/rapsolja
Olivolja
Ca 500 g cambozolaost i mindre bitar (eller gorgonzola för kraftigare smak)
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl (lätt) créme fraiche
Salt och svartpeppar

Lägg paprikahalvorna med skalsidan upp på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med olivolja och ställ in mitt i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter men ha koll på skalen. Paprikorna är klara när skalet är svart och har krullat upp sig. Ta ut och låt svalna innan du tar bort skalen. Skär sedan paprikorna i mindre bitar och ställ åt sidan. Under tiden paprikan svalnar finns det mycket annat att pyssla med!

Lägg upp aubergineskivorna och strö lite salt över så att det mesta av beskan dras ur, det tar ca 15 minuter. Torka sedan av vätskan som bildats ovanpå skivorna. Fräs skivorna i smör/rapsolja (eller olivolja) till färg på båda sidor och svartpeppra lätt. Salt behövs inte. Stek inte för länge, då blir det bara mos av auberginen...Ställ åt sidan.

Fräs squashskivorna i smör/rapsolja (eller olivolja) på ganska hög värme till lite färg på båda sidor. Salta och svartpeppra lätt. Ställ åt sidan.

Fräs champinjonbitarna i smör/rapsolja. Salta och svartpeppra lätt. Ställ åt sidan.
Fräs den hackade gula löken i smör/rapsolja. Ställ åt sidan.

Förbered färsbiffarna.

Färsbiffar, 8 st 
400 g nötfärs
1 liten gul lök, finhackad
1 ägg
1 msk ströbröd
2 msk mjölk
1 tsk soja
1 tsk sirap
Salt, svartpeppar och vitpeppar
Smör/rapsolja

Blanda allt utom smör/rapsolja till en smet och forma 8 lika stora biffar. Stek i smör/rapsolja till fin färg på båda sidor. Tajma med pastakoket och ostsåsen med grönsaker.

Vispa ihop grädde och crème fraiche i en traktörpanna eller gryta. Värm upp tills det kokar lite grand och sänk sedan värmen innan du blandar ner ostbitarna tills de har smält. Vänd ner grönsaker och svamp i ostsåsen. Smaka av såsen med svartpeppar och eventuellt lite salt, men såsen har redan mycket sälta tack vare osten så var försiktig... Blanda den kokta pastan med såsen direkt i traktörpannan/grytan. Servera med färsbiffarna.

Hojta gärna till om det ser ut som att jag har missat något moment - det var några stycken :-)



Jag valde snackspaprika den här gången. En röd och en orange. Pilla bort skalen försiktigt om du använder snackspaprika. Paprikaköttet (om man kan säga så) är inte lika tjockt som på vanlig paprika så det kan lätt gå sönder när du skalar dem.

Squashen kan du steka på lite längre än aubergineskivorna, den är fastare medan aubergineköttet är ganska mjukt absolut inte ska stekas lika länge. Bara tills skivorna får lite färg.

Här är det mesta förberett som ska ner i ostsåsen se'n. Aubergine, squash, lök och champinjoner. Det gör inget om grönsaker och svamp kallnar efter att du förberett klart. Det värms ju upp i såsen igen!

När du har kokat upp grädde och crème fraiche och sedan smält osten däri, då ska grönsakerna ner i såsen och sedan  blandar du pastan direkt i samma panna som du har gjort såsen i. Vänd runt ordentligt!


Svartpeppra gärna lite extra på tallriken och servera med eller utan färsbiffar eller något annat protein.

För övrigt hoppas jag kunna komma igång med träning snart igen efter influensan. Lite hosta sitter i och jag är trött men så kan det va'. Det är väl bara att ta tag i det men jag kan erkänna att jag är lite av en latmask. Fast inte alltid. Det beror på vad det handlar om. Handlar det om att choppa upp grönsaker och förbereda andra råvaror till en god middag, då är jag allt annan än lat!

tisdag 1 april 2014

Matig frittata med sparris, blomkål, broccoli och bacon (såklart...)


Jag älskar frittata! Ägg som dominerar i en frittata gör den matig som den är. Lägg till en massa grönsaker, bacon och ost så har du en hel måltid med just den här frittatan. En sallad till kanske men absolut inte nödvändigt. Du kan även använda den som ett tilltugg i små kuber, utmärkt på en buffé till exempel. Frittatan är urgod även dagen efter. Helt kall, fortfarande saftig, mättande och god. För mer protein till maten, fräs på några korvar eller servera med grillad kyckling, färsbiffar...!

Frittatan håller ihop väldigt bra tack vare att det är så pass mycket ägg i den i förhållande till mängden mjölk, och så bidrar nog osten en del till att binda ihop det hela också. Både broccoli och blomkål som jag tycker är så gott, och så sparris. Bacon behöver ingen närmare presentation, det kryddar vilken rätt som helst och så västerbottensost. Du hör ju själv, det här kan inte bli annat än gott :-) Och visst ger det lite vårkänsla med allt det gröna också!

8 bufféportioner/4 portioner som hel måltid
8 ägg
1 dl mjölk
1 påse riven västerbottenost (150 g)
1 krm svartpeppar
2 paket bacon à 140 g
Blomkålsbuketter, ca 250 g
Broccolibuketter, ca 250 g
1 knippe grön sparris, 10-12 st

Strimla bacon och fräs tills det har släppt det mesta av fettet och börjar bli knaprigt. Skär bort nedersta delen på sparrisen, den hårda och träiga (spar bitarna till en grönsaksfond eller soppa). Dela sparrisen i mindre bitar. Lägg bakplåtspapper i en avlång form, ca 25 x 30 cm. Med en mindre form blir frittatan tjockare och kan ta lite längre tid att bli klar. Täck då med folie på slutet om den får för mycket färg. Fyll formen med sparrisbitar, blomkåls- och broccolibuketter samt bacon.

Vispa ihop ägg, mjölk och svartpeppar. Blanda ner osten i äggblandningen och fördela jämnt över grönsaker och bacon i formen. Grädda i 200 grader varm ugn i 35-40 minuter. Kolla så att frittatan har "stannat" och inte är lös någonstans. Ställ att svalna lite grand och skär sedan upp i små bitar om det är till en buffé eller som tilltugg. Servera frittatan hel i formen om den ska ätas som hel måltid så får var och en skära till sig en bit.


Så mycket gott och grönt! Och vitt!



Allt är på plats, nu ska det sköta sig själv i ugnen. My favourite kind of cooking!



Små, helt underbara bitar av frittatan. Mycket svårt att bara ta en!

Vad fyller du din frittata med? Jag tar gärna emot tips! Ägg i maten tycker jag är jättebra. Det är mättande och gott men ibland tryter fantasin...

För övrigt har jag haft en period med höga berg och djupa dalar = lite aktivitet på bloggen. En resa till Barcelona med en god vän och numera fd kollega hör förstås till toppskiktet. Vi hade underbart väder och Barcelona är verkligen ett supertrevligt resmål på alla möjliga sätt som jag definitivt kommer att återvända till. Storstad OCH beach i ett! Influensa på det, host host... Och andra sjukdomar i närmaste familjen hör till de djupa dalarna men det finns gott hopp om ljusare tider tack och lov. Som så många andra med mig har sagt förut, tänk på att ta vara på dina närmaste medan de finns. Saker och ting kan förändras fort...

Sköt om dig och de dina - och ta vara på våren!